Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är olika känslor bland Sölvesborgs kommuninvånare tre veckor efter den politiska vändningen. Det finns de som anser att politikerna förtjänar skarp kritik, samtidigt tycker andra att det är fel. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Turbulensen delar Sölvesborg: ”Vill inte ha ett splittrat samhälle”

Uppdaterad
Publicerad

Att det kan komma att bli ett nytt styre i Sölvesborg med Moderaternas nya samarbete, har splittrat kommuninvånarna. Känslorna kring turbulensen i politiken går isär – och delar Sölvesborgarna i två läger.

Samstyret har haft ett stort stöd den senaste mandatperioden och på Listerlandet röstar nästan varannan person på Sverigedemokraterna. Och beskedet att Moderaterna i stället vände sig till Socialdemokraterna och Centern har lett till reaktioner.

Förra veckan hölls en manifestation på Stortorget i centrala Sölvesborg för att protestera mot det så kallade sveket, och upp mot 200 personer närvarade. Kith Mårtensson, Moderaternas gruppledare, var inte där. Hon menar att det till och med varit svårt att handla på mataffären hemma i Mjällby.

– Där har man fått ta emot lite spott och spe, säger hon.

”Katastrof”

Den kritik som riktats mot moderata politiker, och framför allt mot Kith Mårtensson, har väckt reaktioner över hela landet. Fortfarande sprids kommentarer – även om ett nytt styre inte är klubbat ännu.

– Det som var har varit bra och nu är det katastrof, säger Lasse Pettersson från Mjällby.

Lisbeth Sunesson känner annat inför den nya uppgörelsen.

– Personligen tycker jag väl om det, jag vet vart jag står.

Hör fler kommuninvånare berätta i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.