Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ronneby kommun hoppas få träffa ungdomarna från vänorten Ternopil igen. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Ukrainska barn på läger i Ronneby – från nya vänorten

Uppdaterad
Publicerad

I två veckor har barn från ukrainska staden Ternopil varit på besök i Ronneby. Lägret är en del av det nya samarbetet mellan de två städerna, som nu är vänorter.

Kommunstyrelsens ordförande åkte ner till Ternopil i västra Ukraina tillsammans med Sara Blixt (M) från kommunfullmäktige och skrev på det nya avtalet städerna emellan. En del av avtalet var att anordna ett läger i Ronneby för barn från vänorten.

– Det har varit fantastiskt att lära känna dem, säger Sara Blixt.

Totalt är det ett 40-tal barn och ungdomar som tillsammans har upplevt Ronneby de senaste veckorna. Genom att göra konstverk på Kulturcentrum, bada och utöva sporter i Brunnsparken.

– Det känns verkligen som att de är så tacksamma vilket de visat varje dag, säger fritidsledaren Susanna Harju, som med sina kollegor sett till att göra lägrets aktiviteter möjliga.

”Vill bo här”

På söndag är det dags för barnen att åka tillbaka till sina familjer i Ternopil. Flera av dem har förlorat släktingar i kriget och har sina pappor vid fronten. Martyn Khmil, 12 år, ser tillbaka på veckorna som en paus från krigslarm, stress och oro.

– När jag såg staden första gången ville jag bo här, säger han.

Hör mer om vänortslägret i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.