Selma Björk Matthiasdóttir. Foto: SVT/TT

Undersköterskan slog larm – kommunen stoppar vikarierotationen

Uppdaterad
Publicerad

Undersköterskan Selma Björk Matthiasdóttir i Karlskrona slog larm om risk för ökad coronaspridning när vikarier flyttades runt bland kommunens äldreboenden. Nu har rutinerna ändrats.

Selma Björk Matthiasdóttir arbetar på Björkbackens äldreboende i Karlskrona – men har också flera förtroendeuppdrag för Socialdemokraterna. I sin roll som kvalitetsansvarig undersköterska skrev hon i början av maj ett brev till partivännen Sandra Bizzozero, ordförande i kommunstyrelsen.

Där stod bland annat:

Corona i Blekinge

”Om ingen tar tag i äldreförvaltningens bemanningsrutiner så lär vi ha covid-19 lite överallt.”

Undersköterskan krävde så kallade basplaceringar för samtlig personal inom hemtjänst och särskilda boenden.

– Det fanns personal som inte upplevde det som behagligt att flyttas runt och då behövde jag skrika till lite. Nu är det åtgärdat och nu fungerar vi i stället som små isolerade celler vilket känns fantastiskt, säger Selma Björk Matthiasdóttir.

Följt Stockholm

Och nu är personalrotationen stoppad inom äldreförvaltningen – åtminstone fram till efter sommaren.

Enligt Jenny Hoffert, avdelningschef för särskilt boende vid äldreförvaltningen, påbörjades arbetet med den snävare kopplade personalgruppen redan för drygt tre veckor sedan.

– Vi har hittills känt oss trygga, men följt utvecklingen i Stockholm där läget varit skarpare och sedan agerat utifrån det.

Borde ni ha agerat tidigare?

– Det viktigaste är fortfarande de basala hygienrutinerna och att den som känner minsta symptom stannar hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet