Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Blekinges undersköterskor känner sig bortprioriterade efter att politikerna höjer sjuksköterskornas löner. Nu lämnar de in en namninsamling med 350 underskrifter. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Undersköterskor i protest mot sjuksköterskornas löneökning

Uppdaterad
Publicerad

Över 300 undersköterskor inom Region Blekinge lämnade under tisdagen in en namninsamling till ansvariga politiker. Anledningen är att de känner sig bortglömda när sjuksköterskorna får mer i lön.

– Man högsatsar på en yrkeskategori och sätter den mot alla andra, säger undersköterskan Anton Jönsson.

För att råda bot på beroendet av hyrpersonal inom sjukvården beslutade regionpolitikerna nyligen om ett attraktionspaket på 41 miljoner kronor för sjuksköterskor. Sjuksköterskorna får bland annat 3 000 kronor extra i månaden, en bonus på 30 000 kronor till nya tillsvidareanställda och tillskott för varje extrapass.

Men satsningen har rört upp känslor hos regionens undersköterskor, som känner sig bortglömda. Undersköterskor från flera olika avdelningar vid Blekingesjukhuset lämnade under tisdagen in en namninsamling på drygt 350 underskrifter där man krävde samma rättigheter som sjuksköterskorna.

– Vi vill visa vårt misstycke gentemot åtgärdspaketet. Vi vill att det ska vara samma rättigheter för varje yrkeskategori, säger undersköterskan Anton Jönsson.

Öppnar för framtida satsning

Regionrådet Sophia Ahlin (M) är tydlig med att det är viktigast att satsa på sjuksköterskorna för att motverka hyrbehovet, men utesluter inte en framtida satsning även på undersköterskor.

– Vi behöver behålla all vår personal just nu för att kunna utföra den vård som är eftersatt. Det finns absolut anledning att titta på det.

Hör mer om undersköterskornas kritik i klippet.

SVT har tagit del av namninsamling där undersköterskorna riktar följande krav till regionpolitikerna:

• Samma ersättning vid extra pass och inbeordningar som sjuksköterskor.

• Höjd grundlön med minst 3 000 kronor.

• Extra ersättning vid specialkompetens såsom specialistundersköterska, hjärtintensiv, akutsjukvård, strokekompetens etc.

• Extra ersättning för att locka personal

• Höjt friskvårdsbidrag

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.