Två Blekingekommuner är med bland de som uppger att de har eller kommer att ha underskott av bomöjligheter för äldre, nämligen Olofström och Sölvesborg. Foto: Christine Olsson/TT

Underskott i två kommuner – saknas bomöjligheter för äldre

Publicerad

Flera svenska kommuner uppger att de har underskott på särskilda bostäder för äldre – två av dem är från Blekinge, nämligen Olofström och Sölvesborg. Båda uppger att det kommer vara fortsatt brist även om fem år.

Tidningen Hem och hyra konstaterar i Boverkets årliga rapportering, att 108 av 277 kommuner har underskott på särskilda bostäder för äldre – och drygt 80 kommuner tror att det kommer att råda fortsatt brist de närmaste två åren. Till och med på fem års sikt räknar mer än var fjärde kommun att de inte kommer ha balans i sitt utbud av äldrebostäder.

Två Blekingekommuner är med bland de som uppger att de har eller kommer att ha underskott av bomöjligheter för äldre, nämligen Olofström och Sölvesborg.

Ett boende fick stänga

Det finns planer på att bygga ett nytt äldreboende i Olofström, men än är det inte klart var det ska ligga. Efter att boendet Klinten fick stängas förra sommaren, efter att det blivit utdömt av Arbetsmiljöverket, kan det ha påverkat balansen i Olofströms boendesituation.

När det nya bygget står klart kan det förändra siffrorna, menar Camilla Munther som är förvaltningschef i Olofström.

– Vi har behov, men jag tror nog att det kan vara löst om fem år, säger hon.

”Det är oacceptabelt”

Sölvesborgs kommun svarar i enkäten att de i nuläget har balans, men anar att det kommer uppstå ett underskott inom två år som kommer att hålla i sig.

Situationen är ovärdig, menar SPF seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson.

– Det är oacceptabelt att kommunerna inte planerar bättre än så här. Och att det inte blir några konsekvenser – de som betalar priset i dag är de äldre, säger hon till tidningen Hem och hyra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer