Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En gång i veckan samlas matematikintresserade elever från Karlskronas högstadieskolor på Ehrensvärdska gymnasiet för extra mattelektioner. Nu har initiativet inspirerat kommunens satsning på särskilt begåvade elever i fler ämnen. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Unik satsning på särskilt begåvade elever i Karlskrona: ”Jättekul”

Publicerad

Extra utmaningar till duktiga matteelever är inget nytt. Men Karlskrona blir först i landet med att bredda satsningen på särkilt begåvade elever till att även omfatta studier i språk och historia.

Satsningen bygger på det så kallade ”Mattegänget”. I sex år har matematikintresserade elever på Karlskronas högstadier träffats en gång i veckan på Ehrensvärdska gymnasiet. Här har de fått extra kluriga uppgifter som sporrat deras intresse.

Nu har ”Mattegänget” inspirerat kommunen till att satsa på fler intressegrupper, inom svenska och historia.

”Smart idé”

Ivan Cornelius från årskurs åtta på Nättrabyskolan tycker att det är kul att fler elever nu får chansen att vissa sina kunskaper inom olika ämnen.

– Det är en väldigt smart idé så att de elever som verkligen vill visa vad de kan, kan få göra det och få upp sitt intresse, säger han till SVT Nyheter Blekinge.

Har din kommun en handlingsplan för särskilt begåvade?

Ronneby:

Ja, sedan 2016.

Sölvesborg:

Ja, sedan våren 2021.

Karlskrona

Ja, sedan hösten 2022.

Olofström

Nej.

Karlshamn

Nej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.