Foto: Leif R Jansson/TT

Uppmanar till att kontrollera ålens ursprung

Uppdaterad
Publicerad

Jordbruksverket agerar nu och uppmanar allmänheten att frågar handlare hur ålen de köper är fiskad. Om vi vill ha kvar ålen på matbordet måste vi köpa ål som är lagligt fiskad menar myndigheten.

Som SVT Nyheter Blekinge berättat om så har kustbevakningen i sommar hittat många fiskeredskap som används vid illegalt ålfiske.

I ett pressmeddelande på sin hemsida skriver nu Jordbruksverket om hur ålen är på väg att utrotas. Den europeiska ålen fortplantar sig i Sargassohavet och ynglen driver med Golfströmmen tillbaka till Europa.

LÄS MER: Omfattande tjuvfiske om ål

Stor minskning

Forskarna uppskattar att invandringen av ålyngel till Europa är endast en procent av vad den var för 50 år sedan.

Orsakerna är inte helt klarlagda men anledningar som diskuteras är förändrade havsströmmar, överfiskning, svårforcerade vandringshinder och miljögifter.

Uppgifterna om att det illigala fisket är större än vad man har kunnat tro oroar menar Jordbruksverket.

– Om vi vill fortsätta äta ål måste vi därför tänka på var den kommer ifrån. Bara lagligt fiskad ål är hållbar att äta,säger Andrea Ljung som är artskyddsexpert och samordnare för CITES-frågor på Jordbruksverket.

Fråga var den kommer ifrån

Ålen är sedan 2009 upptagen på CITES-konventionens lista över utrotningshotade arter. Det innebär att den riskerar att utrotas om inte handeln kontrolleras. Idag finns ett totalt import- och exportförbud för ål till och från EU.

LÄS MER: Här säljs den rödlistade ålen

Jordbruksverket råder den som vill köpa och äta ål att fråga handlaren om vem som fiskat ålen och om det finns fisketillstånd. Om man misstänker olagligt fiske är det bästa att avstå för köper och kontakta tillsynsmyndigheten Länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.