Foto: SVT

Upprepad skadegörelse mot kulturminne – ny insats på gång

Uppdaterad
Publicerad

Lyckå slottsruin är ett av Blekinges kulturminnen. Men den gamla borgen är utsatt för klotter, nedskräpning och annan vandalisering. Nya åtgärder ska nu stoppa skadegörelsen.

När ett kulturminne utsätts för vandalisering anmäls det som brott mot kulturmiljölagen. Men att det ofta saknas både vittnen och bevis försvårar polisens utredningsarbete och några förundersökningar har inte inletts efter skadegörelse på Lyckå slottsruin, förutom vid ett tillfälle. Det rapporterar P4 Blekinge.

– Det har varit återkommande genom åren tyvärr. Jag har jobbat här i sex år och så länge jag har varit här har det varit problem. Även Sölvesborgs slottsruin har liknande problem, säger Karl-Oskar Erlandsson, som är arkeolog på länsstyrelsen, till SVT Nyheter Blekinge.

Lyckå slottsruin är utsatt för klotter. Foto: SVT

Rester från medeltida stad

Ruinen intill Verköleden i Lyckeby utanför Karlskrona är resterna från en länsherreborg från det medeltida Lyckå stad. Den var den östligaste utposten i dåvarande östra Danmark.

Borgen byggdes under 1500-talet. Den var inblandad vid flera stridigheter mellan Sverige och Danmark.

Slottsruinen var en gång i tiden en ståtlig byggnad med två hörntorn. 2014 genomfördes en renovering av det gamla kulturminnet.

– Det är ett av de främsta kulturminnen vi har från den dansk-svenska tiden och som syns ännu idag. Lyckå borg byggdes av danskarna och var huvudborgen i Lyckå län, säger Karl-Oskar Erlandsson.

Lysas upp

Förutom ständig sanering ska nu den upprepade vandaliseringen stoppas genom att lysa upp den gamla slottsruinen.

– Tillsammans med kommunen har vi börjat sätta upp belysning och stolparna har kommit upp, säger Karl-Oskar Erlandsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.