Foto: Pontus Lundahl / TT

Utbrott på äldreboende var influensa – provsvaren klara

Uppdaterad
Publicerad

Provssvaren visar att det var influensa och inte lunginflammation som bröt ut på äldreboendet Lindebo i förra veckan. Däremot verkar faran nu vara över.

Totalt blev över tio personer på äldreboendet Lindebo i Bräkne-Hoby sjuka förra veckan. Flera fall konstaterades redan då som influensa men nu har alla provsvar kommit.

– Vi har fått svar på de prover som är tagna och det var ett utbrott av influensa B, säger Bengt Wittsjö, smittskyddsläkare Blekingesjukhuset.

Det finns två olika former av influensa och typ A är enligt smittskyddsläkaren den som brukar härja under vintern.

– Sedan kommer det lite eftersläntrare och det brukar vara B-typen av influensa, säger han.

Inga fler sjuka

Däremot är det inte konstaterat att den äldre person som avled förra veckan dog av influensan.

– Det kan vi inte säga något om för inga prover är tagna på den personen. Det är ju ett äldreboende och folk är sköra av många anledningar så om det har med detta utbrottet att göra kan jag inte säga, säger Bengt Wittjsö.

Han har inte heller fått någon information om att fler personer skulle ha insjuknat sedan förra veckan men har förberett boendet om fler skulle bli sjuka.

– Om man vet att man har influensa på ett boende kan man ge medicin som lindrar sjukdomsförloppet och det har vi gjort nu. Sedan är det viktigt med handhygien, säger Bengt Wittsjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.