Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När tjänsten försvinner blir totalkostnaden för politiken i Sölvesborg lägre. Det menar Arne Bogren (M) efter kritiken om politikernas arvoden. Foto: SVT/arkiv

Uträkning: Nya ledningen i Sölvesborg billigare än Samstyret

Uppdaterad
Publicerad

Arvodesbråket i Sölvesborg fortsätter.

Nu menar ledande politiker som själva ingick i Samstyret att de totala kostnaderna för politiken tvärtom blir lägre med den nya alliansen – än under åren med den tidigare majoriteten.

Detta eftersom Samstyrets egen utredande tjänsteman inte längre ska avlönas.

Arvodesdebatten har rasat i Sölvesborg sedan det den 24 oktober blev officiellt att Moderaterna och SoL-partiet valt att överge Samstyret för en ny allians tillsammans med Centerpartiet och Socialdemokraterna.

Uppgörelsen innebar att kommunen fick två heltidsarvoderade kommunalråd i stället för ett och sedan dess har Sverigedemokraternas gruppledare Louise Erixon vid upprepade tillfällen vänt sig mot den ”fördyrade” politiska organisationen.

Och det senaste SD-initiativet är en kommunal folkomröstning om just politikerlönerna i Sölvesborg.

Samstyrets utredare försvinner

En färsk uträkning som kommunens ekonomer gjort visar också att kostnaderna för de förtroendevalda i Sölvesborg mycket riktigt ökat efter valet – med totalt 5,32 procent. I pengar betyder det en ökning på drygt 440 000 kronor.

Med inflationsuppräkningen blir ökningen dessutom större, totalt 7,96 procent, enligt Sölvesborgs ekonomichef Carl-Johan Tykesson.

Men flera ledande Sölvesborgspolitiker som SVT talat med menar att den siffran inte ger hela bilden.

Samstyret hade nämligen också den utredande tjänstemannen Tomas Petersson med en årslön på närmare 700 000 kronor till sitt förfogande – vars huvuduppgift var att utreda beslut kopplade till Samstyrets 220-punktsprogram.

Den tjänsten försvinner helt med det nya styret.

– Den kom till för att göra utredningar åt Samstyret och ska betraktas som en ren politisk kostnad. Så när den nu försvinner blir alltså totalkostnaden för politiken i Sölvesborg lägre för skattebetalarna. Jag tycker att det är viktigt att det blir känt för allmänheten, säger kommunfullmäktiges ordförande Arne Bogren (M).

SD: ”Ingen politisk kostnad”

Louise Erixon bekräftar att Petersson anställdes 2019 för att genomdriva Samstyrets politik – men menar att lönen inte ska räknas som en politisk kostnad.

– Det är en förvaltningskostnad. Och hade vi fått fortsätta styra hade vi minskat politikerkostnaderna, vilket framgår av vårt budgetalternativ.

Om den önskade folkomröstningen säger hon:

– Den handlar om Kith Mårtenssons arvodeshöjning till hundra procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.