Foto: Privat/TT

V-profiler i Blekinge: ”Ser gärna en kvinna som partiledare”

Uppdaterad
Publicerad

Flera vänsterpolitiker i Blekinge vill gärna se att en kvinna tar över som partiledare efter Jonas Sjöstedt. Men än är det för tidigt att säga vem som är favoriten.

– Det enda jag är säker på är att det måste bli en kvinna, säger Peter Bowin (V), gruppledare i Ronneby.

I veckan meddelade Jonas Sjöstedt att han inte tänker ställa upp för omval under partikongressen i vår och lämnar då sitt uppdrag som partiledare. Nu börjar processen att hitta en efterträdare, men Peter Bowin har ännu inte hunnit bestämma sig för vem han hest vill ska efterträda Jonas Sjöstedt.

– Det enda jag är säker på är att det måste bli en kvinna. Vi har väldigt många bra kvinnor i partiet så jag kan inte plocka ut en just nu, säger Peter Bowin.

”Vi är ju ett feministiskt parti”

Även Villy Söderdahl, gruppledare och tidigare riksdagsledamot, Sölvesborg vill att en kvinna tar över platsen.

– Vi är ju ett feministiskt parti. Förra gången fanns det ingen bättre kandidat än Jonas Sjöstedt men nu tycker jag i första hand att man ska se om det kan bli en kvinna. Jag har ingen favorit men spontant tänker jag att det måste vara någon som sitter i riksdagen, säger Villy Söderdahl.

Även Emma Hilborn, gruppledare för V i Karlskrona och distriktsordförande för Vänsterpartiet i Blekinge, är inne på samma linje:

– Det är klart att nu har det varit många manliga partiledare i ett feministiskt parti, så jag och många med mig skulle gärna se en kvinna leda partiet, säger hon.

Malin Björk favorit – men tackade nej

Själv hade hon önskat att EU-parlamentarikern Malin Björk kandiderade, säger hon, men denna har redan sagt nej, vilket Ekot kunde berätta under fredagen.

Emma Hilborn tycker att det finns flera bra kandidater i toppen, men vill inte själv ställa sig bakom något namn innan distriktsstyrelsens tagit beslut om och i så fall vem V i Blekinge ska nominera. Däremot efterfrågar hon generellt vissa egenskaper hos en ny partiledare:

– Det behöver vara en bra debattör, och en som människor kan identifiera sig med, någon som man kan förstå sig på. Men det viktigaste är att det är en person som för fram Vänsterpartiets politik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.