Foto: Anders Lindström,SVA / TT

Vaccin mot TBE riskerar ta slut i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i landet har TBE-vaccinet tagit slut eftersom att allt fler har velat vaccinera sig mot fästingsjukdomen. Även i Blekinge finns det en risk att vaccinet tar slut.

– Vi kommer förmodligen se en brist även i Blekinge förr eller senare, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare på landstinget Blekinge.

I år har intresset för att vaccinera sig mot TBE varit större än tidigare vilket har gjort att vaccinet är slut på flera håll i landet. Enligt Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare på landstinget Blekinge finns det fortfarande TBE-vaccin på vårdcentralerna i länet men det finns en risk att det blir vaccinbrist.

– Det företag vi har avtal med har hittills kunnat leverera, men det finns en risk att det tar slut även där om det finns en hög efterfrågan, säger Bengt Wittesjö.

Det är två företag som levererar vaccin till hela Europa, varav en av dem har slut på vaccin. I bland annat Sörmland som också är en högriskområde för fästingsjukdomen är vaccinet slut och vårdcentralerna har fått ställa in planerade vaccinationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.