Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi kan uppmana men inte tvinga”, säger Karlshamns omsorgschef Torill Skaar Magnusson om vaccinering av äldrevårdsanställda. Foto: TT/SVT

Vaccinvägran i äldrevården: ”Vi har ingen rätt att bestraffa”

Publicerad

I de flesta av Blekinges kommuner är det en av fem anställda i äldrevården som tackar nej till vaccin. Men att agera mot vaccinvägrare anser sig kommunerna inte rätt att ha.

I Olofström, Sölvesborg, Karlshamn och Karlskrona är det en av fem anställda som tackar nej till vaccin. I Ronneby är det färre som tackar nej, runt tolv procent.

Kan inte agera

När det gäller frågan hur personal som vägrar coronavaccin ska hanteras svarar kommunerna att de inte kan påverka det beslutet eller agera mot anställda på grund av det. 

– Vi kan uppmana, men vi har ingen rätt att tvinga någon eller bestraffa någon för att de inte vaccinerar sig, säger Torill Skaar Magnusson, omsorgschef i Karlshamn.

Alla kommuner i landet gör inte samma bedömning. Helsingborg har flaggat för att omplacera anställda som vägrar vaccin.

– Jag kan inte se att det är möjligt att göra så. Vi har inte vaccinationsplikt i Sverige utan det är ett erbjudande, säger Per Drysén, som är kris- och beredskapshandläggare på Ronneby kommun.

”De vi hjälper är vaccinerade”

Han framhåller att vaccinerad och ovaccinerad personal behandlas lika.

– Oavsett om man är ovaccinerad eller vaccinerad ska man använda skyddsutrustning som man alltid gör, säger Per Drysén.

– Vi tänker att vi kommer långt med att använda hygienrutiner. Dessutom är de som vi hjälper vaccinerade i de allra flesta fallen, säger Torill Skaar Magnusson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer