Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två decimeter snö och stormvindar. Vädret spås bli stökigt på flera håll under onsdagen och i Västsverige rustar man för trafikkaos. Se prognosen här. Foto: SVT

Vädervarning för kraftigt snöfall i Blekinge under onsdagen

Uppdaterad
Publicerad

En gul varning för kraftigt snöfall och tilltagande vind i Blekinge har utfärdats av SMHI inför onsdagsmorgonen.

Den gula varningen för kraftigt snöfall, upp till 15 centimeter, och tilltagande vind gäller från klockan sju på onsdagsmorgonen och fram till klockan tre på eftermiddagen. Den omfattar södra och västra Götaland och gäller i stora delar av Blekinge.

SMHI beskriver konsekvenserna för trafiken på sin hemsida:

”Trafiken går långsammare på grund av halka, snömodd, dålig sikt, snörök, snödrev och drivbildning. Begränsad framkomlighet på vägar, särskilt i öppna landskap, som till exempel inte hunnit snöröjas eller på grund av trafikolyckor.”

Även kollektivtrafiken väntas påverkas:

”Risk för förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar”, skriver SMHI.

Pågatågen mellan Karlshamn och Kristianstad är enligt Skånetrafiken inställda på grund av snöovädret sedan klockan fem på onsdagsmorgonen. Resenärerna hänvisas till avgångar med Öresundståg. Pågatågen väntas gå igen från klockan 14 i eftermiddag.

Enligt Blekingetrafiken är även Krösatågen mellan Karlskrona och Emmabaoda inställda på onsdagsmorgonen och ersatta med buss. Men i det fallet beror det på fordonsbrist.

SMHI skriver också att det finns risk för elavbrott och störningar i telefoni.

På andra håll runtom i landet har SMHI även utfärdat den högre varningsnivån orange varning.

risker vid gul varning

Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.

Vädervarningar på gul nivå innebär att vädret kan medföra konsekvenser för samhället. Vädret kan bli en fara för allmänheten och orsaka vissa skador på egendom och miljö. Det kan också bli störningar i olika tjänster i samhället, som till exempel i kollektivtrafiken. Vädrets påverkan kan skilja sig åt lokalt. Det betyder att särskilt utsatta platser kan drabbas av allvarliga skador. Enskilda personer eller grupper som är särskilt känsliga kan också drabbas allvarligt.

Vad ska du göra?

Var extra uppmärksam på hur vädret utvecklar sig där du är. Tänk på vad du kan göra för att minska risken för skador på dig själv, din omgivning och din egendom. Det gäller särskilt dig som bor eller vistas i ett utsatt område, eller dig som tillhör en riskgrupp.

Vad ska offentlig verksamhet göra?

Offentliga verksamheter bör anpassa sina tjänster och funktioner utifrån hur vädret utvecklas och se över möjliga åtgärder för att skydda verksamheten. Det gäller särskilt verksamheter som är extra utsatta för väderrelaterade risker.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.