Föräldrarna till de elever som drabbades direkt av vägglusutbrottet på Blekinge folkhögskola kräver ersättning. Foto: SVT

Vägglusdrabbade elever kräver skadestånd av Blekinge folkhögskola

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna till två av de elever som drabbades av vägglusutbrottet i Blekinge folkhögskolas internat kräver att deras barn får skadestånd och en ursäkt efter händelsen. Det framgår i en kravlista som postats till Region Blekinge.

Samma dag som utbildningarna på Blekinge folkhögskola i Bräkne-Hoby skulle dra igång informerades om att vägglöss hade hittats på internatet och eleverna skickades hem.

Nu har föräldrarna till två av de drabbade eleverna krävt att Region Blekinge betalar ut ett skadestånd, och man vill även se en ursäkt till de drabbade eleverna, rapporterar Sydöstran.

Föräldrarna anser att skadeståndet ska täcka den sveda och värk samt det psykiska lidande som eleverna drabbats av. Dessutom vill de att skolan ersätter kostnaderna för sanering och tvätt av elevernas kläder och annat som skadats i saneringen.

Hör några av eleverna om den märkliga skolstarten i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
19-åriga Julia Liinanki såg fram emot att börja konstlinjen på Blekinge folkhögskola. Men hon hann inte mer än flytta in innan hela rummet behövde saneras på grund av upptäckta vägglöss i byggnaden. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.