Foto: Privat/Roger Gardell/TT

Valborgsfirande uteblir i år – på grund av coronaviruset

Publicerad

På valborgsmässoafton brukar våren firas in med majbrasa, korvgrillning och musik. Men i år ställs firande in runtom i länet på grund av coronavirusutbrottet.

– Det känns väldigt tomt, säger Henric Torstensson, ordförande för Karlshamns Sjöscoutkår.

I Rosengården i Karlshamn brukar hundratals personer samlas för att hälsa våren välkommen på valborgsmässoafton. Men när regeringen beslutade att förbjuda offentliga sammankomster med mer än 50 personer på grund av coronaviruset insåg arrangörerna att firandet inte skulle bli av.

– Vi tog då beslut att ställa in det i samråd med polisen och kommunen. Det känns väldigt tomt på något sätt, säger Henric Torstensson, ordförande för Karlshamns Sjöscoutkår, som arrangerar firandet.

Corona i Blekinge

Påverkar ekonomin

Att valborgsfirandet ställts in påverkar även scoutkåren ekonomiskt.

– Vi brukar ha ett tiotal försäljningsbodar och evenemanget är en tredjedel av vår inkomst under året. Vi har därför tagit beslut att vi inte kommer göra några investeringar under året, säger Henric Torstensson.

I Ronneby kommun brukar Roger Gardell (L) anordna en majbrasa i Gamla Hulta – men även den ställs in efter samtal med polisen.

– Det är tråkigt för det är jätteroligt att anordna detta men det är bara att acceptera, säger han.

Eldningsförbud i Blekinge

I Holje Park i Olofström brukar det vara både körsång, vårtal, majbål och andra aktiviteter som kommunen anordnar tillsammans med föreningarna i Holje Park. Inte heller det blir av.

Likaså ställs firanden in på i Karlskrona, exempelvis på Verkö och Långö.

Nogersunds Hembygdsförening brukar arrangera valborg på listerlandet. Men i år blir det inget majbål men styrelsen hoppas kunna genomföra fackeltåg som planerat, men med avstånd av respekt för coronaviruset.

– Vi ska träffas på måndag och se hur det blir, säger ordförande Sarah Ragnarsson.

Under fredagen utfärdade länsstyrelsen i samråd med räddningstjänsten ett eldningsförbud över Blekinge, med anledning av den höga brandrisken i skog och mark. Beslutet gäller tills annat beslut fattas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet