Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kith Mårtensson (M) och Birgit Birgersson Brorsson (S) kramar om varandra efter omröstningen. Se intervjuer i videon. Foto: Johan Nilsson/TT

Nya styret klubbat efter turbulent höst: ”Känns fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagens kommunfullmäktige valdes Birgit Birgersson Brorsson (S) till kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg. Därmed tar S+M+C+SoL över styret i Sölvesborg efter årsskiftet. Beslutet kom efter en sluten votering, där hon ställdes mot Sverigedemokraternas Louise Erixon.

Åhörarbänken i Furulundsskolans aula var fullsatt under måndagens fullmäktigesammanträde i Sölvesborg – där det nya styret formellt skulle väljas in.

Valet föregicks av en utdragen debatt, där flera SD-ledamöter anklagade Moderaterna för att vara opålitliga, bland annat vad gäller deras svängning i flera av de flyktingförslag partiet tillsammans med Samstyret tagit fram.

Valet 2022 Blekinge

– Kith, för precis 40 dagar sedan biföll du förslaget till integrationsplan. Vad har hänt sedan dess?, undrade Robert Manea (KD).

– Moderaterna är opålitliga. De har svikit sitt handslag och det går inte att lita på dem, sa Louise Erixon (SD).

Louise Erixon (SD) avgår som kommunstyrelsens ordförande efter nyår. Foto: Johan Nilsson/TT

Moderaternas gruppledare, som nu valts till vice ordförande i kommunstyrelsen, menar dock att flera av svängningarna är motiverade.

– De här förslagen har många bra punkter, men behöver ses över gemensamt i den nya koalitionen, svarade Kith Mårtensson (M).

Sluten votering

När kommunstyrelsens ordförande skulle väljas gick ärendet till sluten votering, efter att Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna lanserat Louise Erixon (SD) som motkandidat.

Men ingen bröt partilinjen. Birgit Birgersson Brorsson (S) valdes med siffrorna 27 mot 22.

– Jag är oerhört glad och tacksam för förtroendet ni har gett mig. Vi är fyra partier som står starka tillsammans, säger hon.

– Jag vill gratulera Birgit, och önskar det nya styret lycka till, säger Louise Erixon (SD).

Det var förra månaden som Moderaterna meddelade att de bryter upp Samstyret och istället bildar styre tillsammans med Socialdemokraterna, Centerpartiet och det lokala SoL-partiet. Beskedet möttes av högljudd kritik och ledde även till att flera moderata ledamöter utsattes för hat och hot.

Det nya styret tar vid efter årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet