Hör valnämndes ordförande, Håkan Björkman (S), berätta hur de ser på Moderaternas kritik om att använda Folkets hus som vallokal. Foto: SVT, privat

Valnämnden om kritiken: ”Vi såg det som ett aktivitetshus”

Publicerad

Om Folkets hus blir vallokal i Olofström i nästa val är ännu inte bestämt. Beslut förväntas fattas under januari eller februari och valnämnden ska då ta ställning till Moderaternas synpunkter.

Valnämndens ordförande, Håkan Björkman (S), förklarar att man vid förra valet inte bedömde att Folkets hus hade någon koppling till Socialdemokraterna.

– Vi såg Folkets hus som ett aktivitetshus. Det finns bibliotek och det är öppet för alla företag och föreningar att använda lokalerna. Kommunen hade också möten där, säger han.

Hur nämnden kan komma att resonera inför nästa val vill han inte spekulera i.

– Vi har inte diskuterat detta ännu, men vi kommer titta på det utifrån vad Moderaterna har angett i sin skrivelse.

Bland annat kommer man ta ställning till att Socialdemokraterna numer har sin partilokal i Folkets hus.

Valfusk

I Moderaternas skrivelse står bland annat ”På offentliga platser i Folkets hus finns även socialdemokratiska ledare avbildade. Vi anser det vara valfusk att anordna offentliga val på en sådan plats.”.

Det håller inte Håkan Björkman (S) inte med om. Enligt honom var det, senast frågan var aktuell, endast en skulptur av Hjalmar Branting som hade socialdemokratisk koppling. Men den täcktes över med ett skynke på valdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.