Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tony Gustafsson och Ramona Tjäder visade upp sina skyddsmasker på en pressträff på tisdagen. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Vårdpersonal har försvarets skyddsmasker vid coronavård

Uppdaterad
Publicerad
200 sjuksköterskor, läkare och undersköterskor i Blekinge har utbildats i att använda en speciell skyddsmask när coronapatienter ska vårdas. Ramona Tjäder är en av de IVA-sjuksköterskor som har fått en personlig skyddsmask.
– Vi var nog förvånade över att det funkade så bra som det gjorde, säger hon.

Nära 3 000 exemplar av den så kallade skyddsmask 90 levererades i början av förra veckan från Försvarsmakten till Region Blekinge, efter en begäran till Socialstyrelsen. Masken skyddar vårdpersonal från att andas in partiklar av coronaviruset och har använts på intensivvårdsavdelningen i länet under påskhelgen.

– Jag bara tänkte: ”Vad skönt att de har hittat en lösning.” Nu vet vi att det här fungerar och att vi kommer kunna ha dessa, säger Ramona Tjäder och håller upp sin personliga skyddsmask.

Personliga masker

Maskerna är namnade och spritas efter ett arbetspass innan de läggs i ett torkskåp. Under påskhelgen, då Ramona Tjäder aktivt använde sin mask i flera timmar, var det ingen patient som reagerade negativt på den.

– Vi informerar tydligt hela tiden att man inte behöver vara rädd, utan att vi har den för att skydda oss.

Han lärde ut om skyddsmasken

Ambulanssjuksköterskan Tony Gustafsson har erfarenhet av skyddsmasken både från sin tid i Försvarsmakten men också i ambulanssjukvården. På skärtorsdagen fick han ett samtal från regionens krisledning med en önskan om att hålla i en utbildning i hur masken ska användas för personal inom akut- och intensivvård.

– Det blev väldigt hastigt och lustigt. De ville genast ha hjälp och det klart att det ställer man ju upp på, säger Tony Gustafsson.

200 personer har hittills fått masker och fler kommer att utbildas framöver, meddelade region Blekinge på en pressträff på tisdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet