Foto: SVT/Henrik Friberg

Vattennivåer fortsätter stiga – länsstyrelsen går i stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Blekinge kommer under måndagen gå upp i stabsläge på grund av de höga flödena i flera vattendrag i länet. Samtidigt gäller klass 2-varning i både Mörrumsån och Ronnebyån.

Redan under helgen höjde länsstyrelsen sin beredskap och hade extrainsatta möten tillsammans med SMHI och räddningstjänsterna med anledning av vattennivåerna som orsakar översvämningsproblem i flera vattendrag.

Under måndagen höjer myndigheten beredskapen ytterligare och går upp i stabsläge.

– Vi kommer att gå upp i stabsverksamhet här på länsstyrelsen under förmiddagen, vi håller på att arbeta med det just nu, säger Martin Petersson, krisberedskapshandläggare på Länsstyrelsen i Blekinge.

Länsstyrelsen uppmanar även allmänheten att höra av sig om landmassor, träd eller andra föremål lossnar och åker med i vattenflödet, då det kan sätta stopp i dammar.

Klass 2-varning

SMHI fortsätter varna för mycket höga flöden i Mörrumsån och Ronnebyån och även för höga flöden i Bräkneån, Holjeån, Nättrabyån, Skräbeån och Lyckebyån.

Frivilliga flygkåren i Kronoberg kommer göra flygningar över drabbade områden för att bland annat se till så att dammanläggningar inte har täppts till av nedblåsta träd.

Stabsläge

Stabsläget innebär att länsstyrelsen höjer beredskapen.

Bland annat samlar man medarbetare med nyckelfunktioner och arbetar mer systematiskt kring vatennivåerna.

De har kontakt med andra myndigheter, samt samlar in information och analyserar vad det finns för risker framöver, till exempel om det skulle bli en större översvämning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.