Charlotte Axén är tillförordnad statsveterinär och har tagit prover på laxar från Mörrumsån. Foto: SVT och SVA

Här är senaste teorin om laxdöden

Uppdaterad
Publicerad

En rubbning i sköldkörteln kan vara orsaken till att laxarna blir sjuka och dör. Men varför rubbningen uppstår är än så länge oklart. Nu ska Statens veterinärmedicinska anstalt utreda saken.

Brist på vitaminen tiamin, ett virus eller miljögifter. Orsakerna till att laxarna får svampinfektioner och dör har diskuterats i flera år. Senaste spåret som Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, går på är en förändring i sköldkörteln.

– Vi har hittat sköldkörtelrubbningar på sjuka laxar. Men vad som är orsaken till det vet vi inte och det är något vi måste försöka hitta, säger Charlotte Axén, tillförordnad statsveterinär vid SVA.

Mer pengar behövs till forskningen

Samtidigt påpekar hon att hon och hennes kollegor inte kan låsa sig fast vid rubbningen, utan måste titta brett för att kunna lösa gåtan varför fiskarna dör. Därmed behövs också mer forskningspengar från staten, menar hon.

I klippet ovan berättar Charlotte Axén mer om när hon tror att gåtan kan vara löst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer