Rep, slangar, klämmor. Den misstänkte idrottsprofilen använde olika tillhyggen för att utföra vad han kallar ”förtroendeövningar”. Foto: Polisens förundersökning/SVT

Vill ha skärpt straff för idrottsprofilen

Publicerad

I dag inleds slutpläderingarna i hovrättsförhandlingen mot den 41-årige så kallade idrottsprofilen, som misstänks ha utsatt tolv ungdomar för ett stort antal övergrepp.

Tingsrätten dömde den 41-årige mannen till sex års fängelse för att under flera års tid ha begått grova övergrepp mot ungdomar aktiva inom samma idrott. Totalt dömdes han för 42 fall av grovt olaga tvång mot 12 olika ungdomar, men domen överklagades av samtliga parter.

– Jag kommer att yrka på ett starkare straff än sex år. Det är min bestämda uppfattning att det även går att döma för grov misshandel i samtliga fall vilket jag har åtalat för, säger John Dagnevik, åklagare.

Idrottsledare dömd för övergrepp

LÄS MER: Vakt fick bytas ut – bröt ihop av tortyrfilm

Den tilltalade vill å sin sida bli frikänd då han menar att övergreppen ska ha varit så kallade ”förtroendeövningar”, menade att stärka ungdomarnas psyken, och att de ska ha skett frivilligt.

– Tingsrätten och jag är oense om det mesta, så det är en hel del jag i mina pläderingar kommer att bemöta där jag tycker de dragit fel slutsatser. Utgångspunkten är att han ska frikännas, sen har hovrätten chansen att lägga sig någonstans mitt emellan, säger Nils Fagrenius, 41-åringens försvarsadvokat.

LÄS MER: DETTA HAR HÄNT: Idrottsprofil dömd för övergrepp på 12 pojkar

Mannen dömdes av tingsrätten att betala drygt 600.000 kronor i skadestånd till ungdomarna, men den siffran är de inte nöjda med. I tingsrätten yrkades på drygt fyra gånger så höga belopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsledare dömd för övergrepp

Mer i ämnet