Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Akterstäv och tunnel under Marinmuseum Foto: Jim Hansson

Vraket under Marinmuseum är identifierat

Uppdaterad
Publicerad

När Marinmuseum byggdes i slutet av 90-talet byggdes det på pålar ovanpå ett stort gammalt fartygsvrak. I höstas dök marinarkeologer kring vraket och tog prover som de hoppades skulle ge svar på vilket skepp som ligger där. Nu har svaret kommit.

En gång i tiden var det ett ståtligt skepp med en besättning på 600 man och med 68 kanoner ombord. År 1700 deltog skeppet i expeditionen mot Danmark, tio år senare vid slaget vid Möen och 1715 vid slaget vid Femern.

Vraket tros vara örlogsskeppet Prins Carl. Det byggdes i Kalmar av Gunnar Roth och sjösattes 26 augusti 1684.

Ingår i utställning

I dag ligger vraket att beskåda från undervattenstunneln på Marinmuseum i Karlskrona. I höstas dök marinarkeologer kring vraket och nu har de identifierat fartyget med hjälp av proverna som togs.  Man har bland annat kunnat fastställa att det virke som skeppet är byggt av har huggits efter år 1616.

Marinarkeologen Jim Hansson var en av dem som var med vid dykningen.

– Det går aldrig att säga 100 procent säkert men det finns inget som inte pekar på att det är Prins Carl, det har varit ett jättestort fartyg! Det är inte ofta man får vara med om en sådan här upptäckt, det är ruggigt coolt, säger han.

– Det är lite av vår dröm att få reda ut var ett föremål verkligen kommer ifrån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlskrona

Mer i ämnet