Pär Ridderby, bygglovchef på Karlskrona kommun, är övertygad om att det kommer byggas bostäder på Gullberna. Foto: SVT/Henrik Friberg

Nya ritningar görs för Gullbernasatsningen

Publicerad

Bakläxan i mark- och miljödomstolen ses bara som ett hinder på vägen. Såväl kommunen som fastighetsbolaget Samterna är övertygad om att satsningen på Gullberna blir av. Nya ritningar är redan på väg fram.

I detaljplanen för området, som klubbades av Karlskrona kommun 2009, ges klartecken för byggnation på den aktuella marken.

Men trots att såväl kommunen som länsstyrelsen välsignade byggplanerna sa nyligen mark- och miljödomstolen nej. Den sammanlagda byggarean blev för stor och planerna på en stödmur ogillades. Dessutom anser domstolen att informationen till berörda i området varit för dålig.

Men varken kommunen eller fastighetsbolaget ser domen som något annat än ett tillfälligt stopp och utgår från att området kommer att bli bebyggt.

– Ja, det är jag helt övertygad om att det kommer bli, säger Per Ridderby, bygglovschef på Karlskrona kommun.

”Karlskrona i stort behov av fler bostäder”

Han berättar att kommunen ser positivt på alla initiativ för fler bostäder i kommunen.

– Vi är alla drivande på det här med nybyggnationer, för Karlskrona är i stort behov av fler bostäder.

Samma tongångar hörs från fastighetsbolaget Samterna, som just nu håller på med att justera byggritningarna så att de ska ska passa kraven i detaljplanen.

– Vi har för avsikt att justera våra handlingar efter de två punkterna och lämna in ett nytt bygglov, säger Bengt Engström i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.