Bild över Gullberna park från SBB och Norrternas informationsmaterial om byggplanerna. Foto: Norrterna och SBB

Bostadsprojekt på Gullberna försenas – bygglov upphävs

Publicerad

Efter protester från närliggande skolor möter nu det planerade bygget av nya bostadshus i Gullbernaområdet motgångar. Länsstyrelsen har nu beslutat att upphäva bygglovet – som måste göras om.

I somras godkände Karlskrona kommun bygglovet för fem planerade flerbostadshus i Gullberna park utanför Karlskrona. Detta är något som oroar både skolor i närheten, föräldrar och elever och beslutet överklagades av bland annat friskolan Svettpärlan, föräldrakooperativet Skutan och Litorina folkhögskola.

Nu har länstyrelsen kommit med sitt svar och har beslutat att upphäva bygglovet.

– Motiveringen för att bevilja bygglov har inte varit tydlig nog och vi har beslutat att återförvisa bygglovet till den kommunala nämnden, säger Charlotte Scholtz, länsjurist länsstyrelsen Blekinge.

”Skjuter på projektet”

Detta innebär att bygglovet måste handläggas av Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden igen.

– Det är ett slag mot bostadsbygget i Karlskrona men det är en demokratisk process och sådant man får räkna med. Man skjuter ju på hela projektet men vi vet inte var det slutar, säger Anders Söderberg, bygglovschef på Karlskrona kommun.

För de närliggande skolorna som kämpar mot nybygget kom länsstyrelsens beslut som en glad överaskning på måndagen.

– Det känns bra och då ser man att länsstyrelsen lyssnat på oss. Det handlar ju om ett helt område som ska förändras totalt och det måste tas på allvar, säger Agrita Martinsone, rektor på Litorina folkhögskola.

Kan överklagas

Bygglovschefen Anders Söderberg säger att kommunen avvaktar om Norrterna, som står bakom byggplanerna, i sin tur vill överklaga länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen.

– Länsstyrelsen tycker inte att vi har motiverat beslutet ordentligt och vill att vi gör om och gör rätt. Men om det överklagas kan domstolen döma annorlunda så vi får höra vad fastighetsägaren vill göra, säger Anders Söderberg. 

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Agrita Martinsone, rektor på Litorina folkhögskola menar att nybygget i Gullberna kommer leda till negativa konsekvenser för skolor och förskolor i området. Foto: Norrterna och SBB/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer