Johanna Juliusson, förskolechef på Skutan, tror att verksamheten kommer dö ut om bygget genomförs på Gullberna i Karlskrona. Foto: SVT/Henrik Friberg

Om Gullbernabygget blir verklighet: ”Förskolan kommer försvinna”

Uppdaterad
Publicerad

I över 25 år har förskolan Skutan funnits på Gullberna i Karlskrona. Men om nybygget som planeras i området blir verklighet, betyder det slutet för verksamheten.

– Kommer allt gå igenom som de vill så kommer faktiskt inte vår förskola kunna finnas kvar här, säger förskolechef Johanna Juliusson.

Fastighetsbolaget Samterna justerar just nu sina byggritningar så att de ska ska passa Mark- och miljödomstolens krav på detaljplanen, som tidigare stoppades. Med de nya ritningarna är Karlskrona kommun övertygad om att området kommer att bli bebyggt.

Förskolan Skutan kommer att drabbas hårt om byggplanerna på Gullberna i Karlskrona blir verklighet. Skolgården som i dag är omgiven av skog kommer att bebyggas av bland annat en väg och en vändplats.

– Det finns lagar och regler på att man ska ha en viss kvadratmeter per barn och det kommer vi inte att kunna ha här, säger Johanna Juliusson som är förskolechef.

”Se med egna ögon”

Grannen intill förskolan är Litorina Folkhögskola. Nu vill rektorn bjuda in till fika i hopp om att Gullberna ska få vara orört.

– Jag skulle gärna vilja erbjuda tjänstemän och politiker att komma på besök. Vi kan titta runt så att alla kan se med egna ögon. Är det värt att skövla bort?

Agrita Martinsone är rektor för Litorina Folkhögskola på Gullberna i Karlskrona. Foto: SVT/Henrik Friberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.