Foto: TT/SVT

Yaradomen överklagas till högsta instans

Uppdaterad
Publicerad
Kvinnan som dömdes för mordet på åttaåriga Yara överklagar hovrättsdomen till Högsta domstolen.

Kvinnan dömdes till livstids fängelse i både tingsrätten och hovrätten, men nu kommer hon alltså att begära prövningstillstånd till Högsta domstolen.

– Hennes inställning är att hon är oskyldig, hon har inte dödat Yara, säger kvinnans försvarare Eric Widner.

Besviken över hovrättsdomen

Det var på valborgsmässoafton i fjol som Yara hittades död i sin lägenhet i Karlskrona. Hon bodde då hos sin morbror och dennes fru. Enligt både tingsrätten och hovrätten var det kvinnan som slog ihjäl Yara under en lång och utdragen misshandel, samtidigt som morbrodern inte ingrep överhuvudtaget.

– Kvinnan blev besviken över att de trodde på morbroderns historia även i hovrätten, säger Eric Widner.

Mannen har inte bestämt sig

Den morddömde mannen har dock inte tagit ställning till huruvida det blir en överklagan från deras part eller inte. Straffet för mannen skärptes i hovrätten till fjorton års fängelse för mord, genom att han aldrig avstyrde dödsmisshandeln.

– Det som talar för en överklagan är att det är ett rättsområde som är synnerligen outrätt. Det finns ingen vägledande praxis, säger Christer Holmqvist, mannens försvarare.

Överklagan måste lämnas in senast den 16:e juni. Därefter tar Högsta domstolen ställning till huruvida fallet ska prövas eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Yara

Mer i ämnet