Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Lyxbedragarens affärskumpan häktas

Uppdaterad
Publicerad

En 26-årig man från Ronneby häktades i dag misstänkt för åtta fall av penningtvättsbrott. Han är en av de tolv män som misstänks vara inblandade i den omfattande bedrägerihärva där huvudmannen själv sitter häktad i Marocko.

Den 26-årige mannen är en av den misstänkte storbedragarens närmaste affärspartner och häktades under fredagsförmiddagen vid Blekinge tingsrätt.

Han misstänks för sju fall av penningtvättsbrott och ett fall av grovt penningstvättbrott. Brotten ska ha inträffat på okända platser från april till november förra året.

Enligt försvarsadvokaten nekar 26-åringen till brott.

”De är kamrater”

Under gårdagen häktades även två andra män i 25-årsåldern från Ronneby misstänkta för penningtvättsbrott. Ett av brotten bedöms som grovt och ska ha inträffat på ett hotell i  Stockholm. Den andra mannen är också på sannolika skäl misstänkt för penningtvättsbrott. 

Alla tre nu häktade männen har en relation till den 29-årige misstänkte storbedragaren.

– De har varit kamrater under en tid och har tagit emot pengar och gods från huvudmannen. Det är fråga om överföringar från huvudmannen till de misstänkta. De har också tagit emot värdeföremål till ett sådant värde att det blir grovt penningtvättsbrott, säger Kjell Janneson, kammaråklagare.

Nio personer släppta

Det var i tisdags som tolv personer runtom i södra Sverige greps under en gryningsrazzia alla misstänkta för att vara inblandade i den jättelika bedrägerihärvan. De övriga nio männen har nu släppts.

– Utredningen gav väldigt mycket information som vi behöver gå vidare med. Tillslaget gav ett väldigt gott resultat, säger Kjell Janneson.

Huvudmannen, den så kallade lyxbedragaren från Blekinge, misstänks för 96 fall av grova bedrägerier, där han ska ha lurat privatpersoner på totalt runt 100 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedrägerimisstänkt affärsman

Mer i ämnet