Hör Lola och Lars-Erik Larsson om hur deras vardag påverkas av det otjänliga vattnet. Foto: Alfred Jakobsson/SVT

100 dagar med kokat vatten: ”Vi har vant oss lite grann”

Uppdaterad
Publicerad

I byn Klitten i Älvdalen har vattnet varit otjänligt sedan den 1 oktober – i exakt 100 dagar. Byborna måste koka vattnet eftersom det kan finnas risk för att man blir sjuk av att dricka det. Och det är inte första gången byn drabbas av vattenproblem.

Lars-Erik Larsson och Lola Larsson är några av de i byn som för andra året i rad drabbas av samma sak – vattnet i verket är otjänligt.

– Det var 2017, jag tror det var i oktober då också som det började. Vi fick tillbaka vattnet på våren någon gång, säger Lola Larsson som bor i byn tillsammans med sin man Lars-Erik Larsson.

Hur tycker ni informationen från kommunen har varit?

– Dåligt, säger Lars-Erik Larsson.

– Ja, det är långt mellan informationen. Det är många som efterlyser det, vad det är som händer, vad de har tänkt sig att det ska bli och hur lång tid det tar, säger Lola Larsson.

Information finns online

Nodava:s hemsida uppdateras informationen om kokningsrekommendationen löpande i takt med att utredningen fortgår. Men det senaste skriftliga utskicket till hushållen kom i början av november.

– Men vi har ju ingen dator. De skulle ju kunna skicka SMS-uppdateringar, Nodava har väl telefonnummer till alla som betalar räkningen, funderar Lola Larsson.

Starta klippet ovan för att höra Lola och Lars-Erik berätta mer om hur det dåliga vattnet påverkar deras vardag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.