På bilden syns Lola Larsson i Klitten som SVT träffade i början av januari. Foto: Alfred Jakobsson/Arkiv

Vattenproblemen i Klitten fortsätter – dag 150 närmar sig

Uppdaterad
Publicerad

Snart 150 dagar efter att kokningsrekommendationen utfärdades för dricksvattnet i Klitten fortsätter problemen för det kommunala vattenbolaget Nodava. Förra veckan borrades nya hål i marken men de nådde inte ned till tillräckligt stora vattenmängder.

Därför planerar nu Nodava för borrning av ett tredje hål och teknikerna undersöker om det går att ta till andra metoder för att komma åt vattnet i marken.

– Det kommer utan tvekan att behövas, konstaterar projektchefen Uno Bergström.

Temporär vattenrening

I väntan på en långsiktigt hållbar vattenkälla har Nodava parallellt arbetat med att rena vattnet i det nuvarande vattenverket genom ytterligare klorering. Och nu kan ett klartecken vara nära.

– Vi ska ta prover i dagarna som tar ungefär vecka att analysera. Är proverna godkända hoppas vi att miljökontoret kan häva kokningsrekommendationen snart, förklarar han.

Analog information

När byborna hade levt med kokningsrekommendationen i 100 dagar i januari 2019 besökte SVT Dalarna byn och frågade hur tålamodet klarade väntan på säkert drickbart vatten.

– Vi har vant oss lite grann, sade Lola Larsson då och drygt två månader senare är statusen oförändrad.

Då klagade byborna på dålig information för de som saknar internetuppkoppling, vilket Nodava verkar ha hörsammat.

– Parallellt med uppdateringarna på hemsidan skriver vi nu ut lappar som vi sätter upp på bystugan och så planerar vi för ett möte på plats så snart vi har resultatet från vattenproven, säger Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.