Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SD vill satsa på regional kultur – hör vad partiets företrädare säger och vad Liberalerna har för åsikt. Foto: Anders Hansson/SVT

176 miljoner till kultursektorn – SD vill se satsning på svensk och nordisk kultur

Uppdaterad
Publicerad

I år fördelar politikerna i regionens kultur- och bildningsnämnd 176 miljoner kronor till kultursektorn i Dalarna. Sverigedemokraterna är positiva till kulturanslaget, men har synpunkter på vilken kultur som ska få stöd.

– Vi tycker det är bra så länge man satsar på regional kultur, svensk och nordisk, säger Per-Ola Ahlström (SD) som är första namn på Sverigedemokraternas lista till regionvalet i Dalarna.

Liberalerna av annan åsikt

Men den uppfattningen delas inte av till exempel Liberalerna som värnar om den konstnärliga friheten.

Regionvalet 2022 Dalarna

– Om SD bara vill stödja svensk och nordisk kultur måste man först definiera vad det är, säger Martin Johansson, (L) ersättare i regionens kultur- och bildningsnämnd.

De stora länsinstitutionerna Dalateatern, Musik i Dalarna och Dalarnas Museum får drygt hälften av regionens kulturbudget, sammanlagt 93 miljoner kronor går dit. Övriga evenemang och verksamheter inom länets kultursektor får dela på 83 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Dalarna

Mer i ämnet