Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När jag får rösta om fyra år så kommer det vara mycket enklare” – hör eleverna på Martin Koch-gymnasiet om Skolvalet. Foto: Audrey Erath/SVT

Här röstar elever på Martin Koch-gymnasiet i Hedemora om hur Sveriges riksdag ska se ut

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen gick eleverna på Martin Koch-gymnasiet i Hedemora till val. I skolvalet, som hålls nationellt på högstadie- och gymnasieskolor, får eleverna dels testa på hur ett val går till, men också möjligheten att säga sitt om hur de tycker Sveriges riksdag ska se ut.

– Det blir lite övning inför söndag, säger Beheshta Ghazni-Shah, som också är förstagångsväljare.

Under förmiddagen hade cirka 400 elever på Martin Koch möjlighet att rösta och intresset för att delta har varit stort. 

– Det var en riktig rusning nu när vi öppnade vallokalen, folk hängde verkligen på luckan för att få rösta. Och i torsdags, när vi hade besök av partierna så flockades verkligen elever från både högstadiet och gymnasiet, där de ställde många, många frågor till politikerna, säger Linus Andersson, gymnasielärare och valgeneral på Martin Koch.

Valet 2022 Hedemora

Valresultat 12 september

Det är myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Mucf, som samordnar Skolvalet, men skolorna ansvarar själva för rösträkningen som de sedan rapporterar in. Valperioden har varit mellan den 17 augusti och den 7 september. Resultatet, både på nationell och lokal nivå, kommer att presenteras den 12 september, dagen efter det riktiga valet.

I klippet: ”När jag får rösta om fyra år så kommer det vara mycket enklare” – hör eleverna på Martin Koch-gymnasiet om Skolvalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Hedemora

Mer i ämnet