Det var den 4:e augusti 2017 som en 18-årig djurskötare dödades av en björn i rovdjursparken i Orsa. Foto: SVT/Arkiv

Efter björnattacken i Orsa – före detta parkchef döms till dagsböter

Uppdaterad
Publicerad

10 mars inleddes rättegången mot de två tidigare höga chefer vid Orsa rovdjurspark som åtalades efter att en 18-årig djurskötare dödats av en björn i parken. På måndagen meddelade Mora tingsrätt sin dom.

En före detta parkchef döms för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död och framkallande av fara för annan till villkorlig dom och 180 dagsböter á 150 kr. Åtalet gällde grovt brott men chefen döms för brott enligt normalgraden.

Den andre chefen som stått åtalad frias.

18-årig djurskötare död i björnattack

Grönklittsgruppen ska betala företagsbot på 2,5 miljoner kronor.

De anhöriga till djurskötaren, fyra personer, får vardera 30 000 kronor.

Det var på förmiddagen den 4 augusti 2017 som den 18-årige djurskötaren attackerades av en björn när han var inne i ett björnhägn tillsammans med en barnfamilj från Holland.

Djurskötaren skadades svårt i attacken och vårdades på plats, men avled på eftermiddagen. Familjen lyckades fly genom att klättra över ett elstängsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

18-årig djurskötare död i björnattack

Mer i ämnet