Idag är det 25 år sedan det värsta massmordet i Sverige i modern tid skedde. Foto: Jenny Lundberg, TT / Bodil Ljungberg, SVT

25 år sedan massakern i Falun – Mattias Flink sköt ihjäl sju personer

Publicerad

Den 11 juni 1994 inträffade det värsta massmordet i Sverige i modern tid. Mattias Flink sköt ihjäl sju personer i Falun efter att gravt berusad fått en svartsjukepsykos. Idag lever han med skyddad identitet, någonstans i Sverige.

Mattias Flink och den dåvarande flickvännen hade gjort slut, blivit ihop och gjort slut igen under kort tid. Den där försommarkvällen som för alltid kommer att bli ihågkommen i Falun var förhållandet avslutat men Mattias Flink var svartsjuk. Han bråkade med flickvännen, misshandlade folk i hennes sällskap och blev utkastad från två uteställen.

Hämtade automatkarbin

Under tiden som flickvännen med sällskap tog sig till polisstationen för anmäla Flink gick han själv hem och bytte om till militärkläder. Sedan smög han sig in på Dalregementet där han arbetade som yrkesofficer och hämtade sitt tjänstevapen, en Automatkarbin 5.

Eldstrid med polisen

Totalt sköt han ihjäl sju personer innan han hamnade i en skottväxling med poliserna Olavi Blomfjord och Berndt Bergström och blev skjuten i höften.

Starta klippet ovan för att höra Olavi Blomfjord om skottet som stoppade massmördaren.

Han dömdes till livstidsfängelse som omvandlades till ett tidsbestämt straff. År 2014, på dagen tjugo år sedan massakern i Falun, släpptes han fri. Idag lever han med skyddad identitet, någonstans i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Flink

Mer i ämnet