Foto: Bodil Ljungberg/SVt

Starka känslor vid minnestenen

Uppdaterad
Publicerad

I dag besökte anhöriga minnestenen med namnen på de sju personerna som sköts ihjäl av fänriken Mattias Flink för exakt 20 år sedan. Gävledala var på plats och de blev en känslosam stund för de anhöriga.

– Jag blev väckt efter skotten och det stod ganska snart klart att några av de dödade hörde till min grupp, berättar Mats Eriksson-Uhr som var kapten och utbildningsledare för de unglottor som drabbades den där ödesdigra natten för 20 år sedan.

Just i dag är det 20 år sedan fem lottor dödades på en gångväg mellan I13 och Falu lasarett, en väktare som körde bil, sköts i sin bil utanför gamla Tingsrätten och en cyklist sköts ner i korsningen Vasagatan/Parkgatan. Under dagen har anhöriga besökt minnestenen som finns nedanför Falu lasarett.

Dalarna – Flink

– Jag fick i uppdrag att gå in på flickornas logement och räkna in dem. Det stod snart klart att sex bäddar var tomma.

Fem av flickorna hade skjutit till döds och en sjätte var svårt skadad, men överlevde.

– Den här platsen representerar min bror, säger Lena Bragstedt, syster till Mats Bragstedt som kom i skottlinjen för Mattias Flink.

– Jag tänker på honom när jag är här och jag känner att vi var tre syskon och att det var meningen att det skulle vara så, inte att någon av oss skulle bli mördad.

– Jag har gått vidare, man har fått lov att vara stark, säger Yvonne Jürgenson, som förlorade sin dotter Helle i dådet.

– Men visst känner man en bitterhet. Framförallt mot samhället, säger hon och tycker att de anhöriga hade behövt bättre stöttning, såväl när det hände som efteråt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Flink

Mer i ämnet