”Han måste släppas just den dagen”

Uppdaterad
Publicerad

– Mattias Flink måste friges precis den dag som straffet är avtjänat. Lagen kräver det. Det säger den ansvarige inom kriminalvården som svar de anhörigas kritik om att Flink friges på årsdagen av morden.

Anhöriga har reagerat mot att Mattias Flink släpps och blir en fri man den 11 juni – på dagen 20 år efter massmordet i Falun.

– Om en person begår ett brott – grips och anhålls på samma dag, så räknas allt frihetsberövande in i domen och därför blir det den 11 juni som räknas för Mattias Flink, förklarar Ulf Jonson klientchef på Kriminalvården.

Dalarna – Flink

– Han måste släppas exakt på den dagen.

Mattias Flink har suttit på tre olika anstalet under sin fängelsetid. Först i Norrköping sen till Beateberg och den senaste tiden har han suttit vid anstalten i Haparanda.

Det sista året har han bott på ett familjehem i norra Sverige och arbetat inom skogen. Det är ett led i hans utslussning till ett liv i frihet.

Ulla-Britt Bragstedt, som är en av de anhöriga till ett av Flinks offer är besviken på kriminalvården.

– Är man dömd till livstid ska man sitta den tiden, det finns aldrig några garantier för att han inte ska återfalla in i brottslighet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Flink

Mer i ämnet