Foto: Anders Fall/SVT

2500 jobb bort på Stora Enso

Uppdaterad
Publicerad

Skogsindustrikoncernen Stora Enso planerar att minska personalstyrkan med cirka 2 500 personer, varav 750 i Sverige. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

I Gävledalaområdet finns Stora Enso i Skutskär, i Kvarnsveden i Borlänge, och Fors utanför Avesta. Samtliga orter kommer att påverkas av nedskärningarna, men hur mycket är ännu oklart. Fackliga förhandlingar kommer nu att inledas.

-Det kommer att ske från huvudkontoret ner till alla enheter. Det här är väldigt tråkiga besked, men nödvändiga besked, säger Stora Ensos Sverigechef Mats Nordlander till TT.

Gävledala: Stora Enso

Det är inte fråga om någon minskning av kapaciteten på bruken i Sverige, enligt företaget. I stället ska nedskärningarna ske inom administration, tjänster och service, och genom effektiviseringar.

Mer information kommer att lämnas i samband med delårsrapporten om en månad. Neddragningen väntas minska koncernens fasta kostnader med upp till 200 miljoner euro, cirka 1,7 miljarder kronor, om året.

”Måste gasa och bromsa samtidigt”

Den här besparingen kommer ovanpå nedläggningen av pappersmaskinerna i Hylte Bruk och Kvarnsveden, som aviserades i början av året, och ett varsel i höstas som sammantaget innebar att flera hundra jobb försvann i Sverige.

Så här kommenterar fackförbundet pappers i Skutskär dagens besked.

– Man börjar ju bli luttrad. Vi vet ingeting hur detta kommer att drabba oss. I dag så är vi ju 350 här, säger Mikael Ybert, ordf pappers avdelning 2 i Skutskär.

Samtidigt har Stora Enso den senaste veckan presenterat två investeringar. Dels investerar bolaget 32 miljoner euro på att bygga om Skoghalls bruk, dels ska en fabrik i Finland byggas om.

-Vi måste gasa och bromsa samtidigt för att vara konkurrenskraftiga, säger Mats Nordlander.

I Sverige har Stora Enso såväl tillverkning av tidningspapper som förpackningar och annat papper, och skogsverksamhet. Nedskärningarna. I dagsläget har Stora Enso 5 900 anställda i Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala: Stora Enso

Mer i ämnet