27 personer sägs upp i Kvarnsveden

Uppdaterad
Publicerad

27 personer sägs upp från Kvarnsvedens pappersbruk i Borlänge. Det står klart efter att förhandlingarna kring uppsägningarna är klara.

Det var i februari som Stora Enso meddelade att 175 tjänster skulle bort på Kvarnsvedens pappersbruk. Planerna inkluderade en permanent nedläggning av en pappersmaskin med en årskapacitet på 270 000 ton tidningspapper. Orsaken uppgavs vara den minskande efterfrågan på tidningspapper i Europa.

Efter att företaget beslutat om avgångspensioner och omplaceringar samt räknat bort de naturliga avgångarna som skett sedan i februari är det nu alltså 27 personer som sägs upp.

Gävledala: Stora Enso

-Det är givetvis väldigt tråkigt att behöva säga upp mycket kompetenta medarbetare. Men vi måste anpassa verksamheten för framtida utmaningar, säger Kvarnsvedens Bruks platschef Mikko Jokio.

Stora Enso måste nu anpassa bemaningen på hela bruket och just nu pågår också förhandlingarna om ny skiftgångslösning. Behovet av att producera på storhelger upphör och bemaningen minskas motsvarande ett skiftlag.

-Vi kommer att behöva gå från sex skift till fem, och vi kan inte utesluta att fler kan komma att sägas upp.

Efter förändringen beräknas totalt antal anställda vara 575 personer, vilket är målnivån, och som beräknas vara genomförd första kvartalet 2014.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala: Stora Enso

Mer i ämnet