Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnhälsovårdsöverläkaren Åsa Forsberg berättar om de olika symptomen på det som även kallas ”örfilssjukan” och vad gravida kvinnor ska göra vid misstanke om femte sjukan. Foto: Genrebild från 1177.se, Alfred Jakobsson/SVT

3 frågor om femte sjukan: Har ökat på flera håll – det behöver du veta om sjukdomen

Uppdaterad
Publicerad

Efter rapporter om ökad spridning av barnsjukdomen ”femte sjukan” ute i Europa har smittskyddet i Region Dalarna informerat mödravården i länet om att vara uppmärksamma.

Sjukdomen är oftast helt ofarlig, men för gravida kvinnor finns en ökad risk.

”Femte sjukan” är en oftast lindrig virussjukdom som många barn i skolåldern drabbas av.

Men eftersom det signalerats om ökad smittspridning på andra håll i Europa så har smittskyddet i Dalarna informerat mödravården i länet om att vara uppmärksamma.

– Det är inte en anmälningspliktig sjukdom här, men Norge, Danmark och Frankrike har angett att de har en ökning, säger smittskyddsläkaren i Dalarna, Fredrik Rücker och fortsätter:

– Vi gör inget särskilt i samhället i stort, utan det vi gör är att vi informerar MVC, då det kan finnas vissa risker.

Sjukdomen är vanligast i slutet av vintern och fram till sommaren, enligt 1177. Alla som smittas av sjukdomen får inte symptom, därför är det många som har haft den utan att veta om det. Om man haft sjukdomen blir man immun.

Läker av sig själv

Just för gravida kvinnor är det bra att vara uppmärksam, eftersom sjukdomen kan leda till vissa risker då barnet i magen blir smittat och man kan behöva göra extra kontroller. Men både smittskyddsläkaren och Dalarnas barnhälsovårdsöverläkare Åsa Forsberg betonar att sjukvården sällan behöver kopplas in.

I videon: Barnhälsovårdsöverläkaren Åsa Forsberg om de olika symptomen på det som även kallas ”örfilssjukan” och varför just gravida kvinnor bör vara vaksamma.

Därför kallas den ”femte sjukan”

Innan det allmänna vaccinationsprogrammet infördes fick nästan alla barn sex olika virussjukdomar som ger utslag, så kallade pricksjukdomar. Sjukdomarna numrerades och Femte sjukan hade då nummer fem.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.