Johan Sonne som är projektledare vid Högskolan Dalarna i kostym sitter vid campus i Borlänge, personer syns gående i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka blir konsekvenserna om unga inte lockas av ingenjörsutbildningarna? Se Johan Sonne vid Högskolan Dalarna berätta! Foto: Johan Lundahl/SVT

Tre frågor om: Ingenjörsbristen i Dalarna – därför är behovet så stort

Uppdaterad
Publicerad

Antalet ingenjörer har ökat i Dalarna med 17 procent från 2020 till 2023. Ändå råder det brist på ingenjörer i länet och rekryteringen går trögt för många företag.

Enligt företaget Svamac som gör arbetsmarknadsanalyser baserade på statistik från SCB och Arbetsförmedlingen har antalet ingenjörer som jobbar för företag i Dalarna ökat med 900 stycken mellan 2020 till 2023.

Varför behövs det ännu fler ingenjörer?

– Vi ser många utmaningar i samhället och ingenjörer står mycket för tekniska innovationer och driver samhällsutvecklingen framåt. Löser vi inte de så får vi problem. Se på den hållbara utvecklingen till exempel. Där har ingenjörer en otroligt viktig roll, säger Johan Sonne vid Högskolan Dalarna.

Global marknad

Enligt Jan Sundqvist som är arbetsmarknadsanalytiker på Svamac så står Hitachi för en stor del av ökningen av ingenjörer i länet och han menar att flera av de 900 nya ingenjörerna inte har skrivit sig i Dalarna.

– Många av dessa bor inte här, förmodligen har många distansjobb och flera kommer från andra länder där de fortfarande har sina hemadresser, säger han.

Ekonomisk dragkamp

Jan Sundqvist menar att de företag med stora resurser suger upp de ingenjörer som finns. Bland annat genom att locka med högre löner.

– Det är ingen sund konkurrens men det är ett sätt att hitta nödvändig kompetens, säger han.

Hur ska man lösa ingenjörsbristen?

– Man måste satsa på utbildning. Vi måste ha en väl fungerande och anpassad vuxenutbildning och bättre information om yrket riktat mot ungdomar, säger han.

Axel Vallentgoed visar runt i en industri- eller fabriks­miljö vid Moraknivs fabriker i Mora.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han fick betald praktik som ingenjör på Morakniv, nu vill Alex Vallentgoed plugga till civilingenjör – ett yrke som det råder brist på hos många arbetsplatser i Sverige. Foto: Johan Lundahl/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.