Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför har tjejerna i Ludvika valt teknikutbildningen? Här delar eleverna med sig av några anledningar: ”Det är ju framtiden.” Foto: Gunilla Wikström/SVT

Ludvika lockar flest dalatjejer till teknikprogrammet

Uppdaterad
Publicerad

I Ludvika väljer ovanligt många tjejer att läsa tekniska program på gymnasiet. Bara i en kommun i hela landet lockas större andel av tjejerna till teknikprogrammen.

I Sverige som helhet är det bara knappt tre procent av tjejerna som väljer teknikprogrammet när det är dags för gymnasieval. Den siffran kan jämföras med elva procent av killarna.

Men i Ludvika slår man rikssnittet med råge. Här väljer drygt nio procent av tjejerna att gå ett tekniskt program. Det är näst flest i hela landet.

Endast Hammarö slår Ludvika

Bara Hammarö i Värmland slår Ludvika, enligt siffror som fackförbundet Sveriges Ingenjörer har tagit fram från Skolverket och SCB.

– Vi ser ett märkbart högre intresse för teknik bland såväl killar som tjejer i Dalarna, vilket återspeglar de månghundraåriga traditionerna av tillverkning, gruvdrift och exportnäringar som under lång tid varit en viktig byggsten i hela Sveriges välstånd, säger Johan Kreicbergs, samhällsekonomisk chef på Sveriges Ingenjörer.

Så stor andel av tjejerna Dalarna väljer teknikprogram

De befolkningsmässigt största kommunerna i Dalarna med flest tjejer på teknikprogrammet, i procent

Dalarna: 4,9 procent

Ludvika: 9,3 procent

Borlänge: 7,3 procent

Mora: 6,6 procent

Falun: 3,6 procent

Leksand: 3,5 procent

Avesta: 1,4 procent

Källa: Sveriges ingenjörer, Skolverket, SCB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.