Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Är riktigt taggad” – Så säger studenten Gustav Johansson om att sluta gymnasiet och börja jobba. Foto: Hannes Forssell/SVT

Nu tar Gustav studenten – har redan säkrat fast jobb på Hitachi i Ludvika

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre års teknisk utbildning vid Hitachigymnasiet tar nu Gustav Johansson studenten. Efter sommaren börjar han jobba – på Hitachi.

Hitachi i Ludvika säkrade nyligen en gigantisk order som beräknas ge runt 1 000 nya jobb. En av de som kommer att jobba där framöver är Gustav Johansson, som efter sommaren börjar på ett traineeprogram på företaget. Därefter väntar fast jobb.

– Det är kul, det kan ju finnas möjlighet att jobba på andra håll än i Sverige också, säger han.

Hälften börjar jobba

Enligt en studie från CSN och UHR, Universitets- och högskolerådet som gjordes 2022 väntas ungefär hälften av alla gymnasieungdomar börja arbeta efter skolan.

– Jag tror de flesta kommer att jobba nu ett tag och sen plugga vidare, det är några få som pluggar vidare direkt, säger Gustav Johansson om sin klass.

”De är i guldläge”

Han är den enda i klassen som fått plats på traineeprogrammet. Flera har fått sommarjobb på Hitachi, men inte alla.

– Jag skulle önska att alla fick jobb, men jag förstår företaget, det är så väldigt många som söker, säger rektor Erik Norgren, som ändå tror att framtiden är ljus för eleverna.

– De här ungdomarna har en otrolig framtid, de är i guldläge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.