Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kommer bli en utmaning”, säger Johanna Edlund på Hitachi Energy om den kompentens som ska rekryteras – hör mer i klippet om hur många nyanställningar det blir Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Hitachi Energys miljardaffär klar – bolagets vd och minister i Ludvika för att fira

Uppdaterad
Publicerad

Hitachi Energy har kammat hem en exportaffär för totalt 147 miljarder kronor gällande utrustning till vindkraftsparker i Nordsjön. Under onsdagen besökte bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell och Hitachis globala vd Claudio Facchin Ludvika med anledning av affären.

– Hitachi Energy har tilldelats en av Sveriges största exportaffärer genom tiderna och det är något som jag vill uppmärksamma och fira, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M).

Hitachi Energy aviserade affären redan för en månad sen men bekräftar nu att kontrakten på kraftöverföringsutrusting för havsbaserad vindkraft är klara. Anläggningar ska byggas både i Östersjön och i Nordsjön. Det mesta av utrustningen ska tillverkas i Ludvika.

Krävs mycket personal

Hitachi Energy i Ludvika har redan berättat att de har ett stort behov av att nyanställa personal.

Idag meddelade bolaget att de behöver nyanställa totalt 2000 personer i Sverige för att kunna möta efterfrågan. Minst 1000 är kopplade till rekordaffären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.