Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Allt kan vi inte kontrollera, men det vi kan det ska vi göra”, säger förvaltningschefen Tony Sjödin. Foto: SVT

Kollektivtrafiken går back med 30 miljoner – passagerare struntar i att lösa biljett

Uppdaterad
Publicerad

Skattebetalarnas kollektivtrafikbolag Dalatrafik tar nu nya tag för att få resenärerna att lösa biljett även nu då framdörrarna är stängda på grund av coronapandemin.

– Netto har coronapandemin hittills kostat Dalatrafik cirka 30 miljoner kronor, berättar förvaltningschef Tony Sjödin för SVT.

Egentligen är intäktsbortfallet runt 60 miljoner kronor. Men minskat resande har också gjort att Dalatrafik sluppit betala runt 30 miljoner till bussbolagen som kör trafiken.

Miljonförlust under pandemin

Sju till fjorton kronor ska Dalatrafik betala per påstigande passagerare men då färre tagit bussen under pandemin är Dalatrafik förlust hittills cirka 30 miljoner.

Se över olika åtgärder

Nu ska Dalatrafik diskutera med entreprenörerna olika åtgärder för att höja betalningsmoralen hos de passagerare som sett pandemirestriktionerna med stängda framdörrar som en möjlighet att åka gratis.

– Det ska pågå ytterligare ett år, konstaterar regionrådet Ulf Berg (M) som hellre hade sett att Arbetsmiljöverket tillåtit öppna framdörrar och en möjlighet för chaufförerna att kontrollera att passagerarna löst biljett.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Busstrafiken i Dalarna

Mer i ämnet