I SVT:s chatt svarade de ansvariga bland annat på frågor om biljettkostnaderna för kollektivtrafiken i länet. Foto: SVT

”All kollektivtrafik borde vara gratis”

Publicerad

Den senaste veckan har det gått att dela med sig av sina åsikter om kollektivtrafiken i Dalarna i en chatt här på SVT Dalarnas hemsida. Över 200 kommentarer har kommit in, och flera av dem berör biljettkostnaden för bussresor. Så här svarar de ansvariga på frågor om kostnader för att åka kollektivt i länet.

”Dyrare att åka buss än bil”

Fråga: ”Om zonindelningen blev bättre eller togs bort skulle bussåkandet öka, tex Malung-Vansbro, i dag dyrare att åka buss än bil”, skriver signaturen Kalle E.

Svar: ”Zonindelningen har ifrågasatts av många och ett nytt avgiftssystem är under utarbetande. Personligen vill jag i den översynen prioritera de som pendlar till arbete och studier så att det inte ska bli ökade kostnader för de som reser ofta. Eventuellt kan zonindelningen komma att försvinna och ersättas av någon form av avståndsrelaterat taxesystem”, svarar Torsten Larsson (KD), blivande vice ordförande i kollektivtrafiknämnden.

”All kollektivtrafik borde vara gratis”

Fråga: ”Håller med reser gärna om det går menar man allvar med miljösatsningar så borde all kollektivtrafik vara gratis”, skriver signaturen Dalabjerven.

Svar:”Frågan om gratis trafik har diskuterats och vi från S har velat göra försök med vissa målgrupper i ett första steg, för att prova modellen och utvärdera. Men här har nuvarande majoritet röstat ner oss varför inget försök idag gjorts, vilket jag beklagar”, svarar Abbe Ronsten (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

”Hutlösa priser för busskort”

Fråga:Jag åker buss varje dag till och från jobbet och jag gillar det. Jag litar mer på bussarna än tågen för att hålla tiden och inte ha några förseningar. Det enda som jag tycker är katastrofalt är priserna. Hutlösa priser för busskort”, skriver signaturen Falubon.

Svar: ”Prisbilden är satt utifrån olika bedömningar kring relationen till priset för egen bil mm och utifrån detta har det ändå ansetts rimligt. Däremot finns det ett behov av att se över principer och incitamenten att åka buss i prissättningen. Därför har vi under året inlett ett arbete med en helt ny prisstrategi”, svarar Abbe Ronsten (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Busstrafiken i Dalarna

Mer i ämnet