Foto: Viltskadecenter SLU och Högskolan Innlandet, Heiko Junge/TT

300 vargar i Sverige – fortfarande ”svart hål” över Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Precis det beslutade minimiantalet, 300 vargar, finns i Sverige enligt inventeringen som gjordes i vintras och presenterades under måndagen. Dalarna är fortfarande ett ”svart hål” där vargarna blir allt sällsyntare.

– Vi vet inte varför antalet vargarna i Dalarna minskat i antal men vi ska börja titta närmare på det för att försöka förstå, säger Andreas Zetterberg, chef på Naturvårdsverkets viltanalysenhet och fortsätter:

– Det känns som om tomrummet vidgas.

Det är totalt elva revir som berör Dalarna på något sätt. Av den är sex stycken familjegrupper och fem revirmarkerande par. Av de elva reviren ligger tre helt inom Dalarnas gräns och övriga delas med andra län.

Svårt att veta exakt antal varg

Exakt hur många vargar som finns i Dalarna är svårt att säga enligt Andreas Zetterberg. Totalt i Sverige ligger antalet på ungefär samma nivå som vid förra inventeringen. Då räknades 305 in – nu 300.

– Det är precis det minimiantal som viltförvaltningsenheten fattat beslut om. Vi anser att vi fortfarande har en gynnsam bevarandestatus för vargen.

Kan det till tal om licensjakt i år?

– Den frågan vet jag börjar behandlas nu och beslut kommer nog om ett par veckor, säger Andreas Zetterberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.