Kerstin Ahlberg, programansvarig för grundlärarprogrammet, gläds åt det ökade sökantalet och berättar vad det får för betydelse att fler vill läsa till lärare. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Fler vill plugga på Högskolan Dalarna – ”Det beror väl på situationen med covid-19”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sökande till utbildningar som startar i vår på Högskolan Dalarna har ökat med 39 procent. Totalt har drygt 6000 fler personer sökt sig till högskolan jämfört med förra året och populärast är grundlärarprogrammet.

Fler vill börja studera på högskola till våren 2021 jämfört med förra året. Det är en uppgång som inte bara syns i Dalarna utan i hela landet, och störst ökning har Högskolan Dalarna sett på grundlärarprogrammet för årskurs 1-3.

– Det beror väl på situationen med covid-19 och att det är lite svårare att hitta jobb, sen är det känt att det är lärarbrist så det är jätteroligt att så många sökt, säger Kerstin Ahlberg, programansvarig på grundlärarprogrammet inriktning F-3 som haft en ökning med 340 procent.

Högskolan Dalarna

Men det är snarare ett tecken på tre år av få sökande till programmet än någonting annat, förklarar Kerstin.

– Förra våren täckte vi inte platserna alls, nu ser det normalt ut eller lite bättre, säger Kerstin Ahlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskolan Dalarna

Mer i ämnet