Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Sofia Jarl (C) om ambulanssjukvården: ”Vi ska inte spara in på någon ambulans”, säger hon. Foto: SVT

69 miljoner ska sparas inom sjukvården i Dalarna

Publicerad

Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Dalarna hade sammanträde på onsdagen och berättade även att den nya politiska ledningen nu använder ett mer offensivt arbetssätt för att nå ett acceptabelt resultat. Men oppositionen är oroad.

– Jag är väldigt oroad över att man lägger ett sådant stort sparpaket helt utan konsekvensanalys. Nu bestämmer man först vad man ska spara på och sen tänker man att man framöver ska återkomma med vad det här får för konsekvenser, säger oppositionsrådet Elin Norén (S).

Ser inga faror i snabba besparingar

Men ordföranden i Hälso- och sjukvårdsnämnden, Sofia Jarl (C), ser inga faror i snabba besparingar under ett redan påbörjat budgetår.

-Jag är van med ett sådant arbetssätt från tillexempel Gagnef kommun. säger hon och ser årets budget ,som är den första budgeten för den nya majoriteten, som en övergång till en mer långsiktig budgetprocess.

Handlingsplan presenterades

På onsdagen presenterades en handlingsplan för ekonomi i balans. Den omfattar tio områden med besparingar på mellan fem till tolv miljoner kronor vardera, där respektive chefer nu har i uppdrag att se till att hitta dessa besparingar och återrapportera till nämnden.

Ett exempel är ambulanssjukvård och sjuktransporter där divisionchefen för medicinsk service nu är ansvarig för att resultatet för detta nu stannar vid en kostnad på  249 miljoner, 6 miljoner mindre än i fjol.

115 miljoner minus

På onsdagen presenterades även ett preliminärt resultat för 2018 inom sjukvården i Dalarna – minus 115 miljoner kronor. En viss försämring jämfört med resultatet för 2017, som var minus 99 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer