Så här såg det ut vid starten klockan 20 på fredagskvällen. Foto: Kerstin Lingqvist (stillbild) o Sigrid Ribjer (rörligt)

700 lag tog sig i mål

Uppdaterad
Publicerad

Några minuter i åtta nu på lördagsmorgonen gick de sista skidåkaren i mål i årets Nattvasa.

Av de 980 tvåmannalag som startade var det 280 lag som bröt.

– Det berodde inte så mycket på kylan utan det var väldigt kärvt i spåren så det tog lång tid, säger Vasalloppets pressansvariga Camilla Sandy till SVT.

Dalarna – Vasaloppet 2018

Det var 100 lag som fick kliva av i Evertsberg där repet drogs kl 02.00 i natt. Inga köldskador har rapporterats, däremot har några deltagare fått sjukvård på grund av andra skador.

Det var länge oklart hur det skulle bli med Nattvasan på grund av kylan, men på fredagsförmiddagen beslöt arrangörerna att loppet skulle genomföras och att man skulle köra hela den 90 km långa sträckan från Berga by i Sälen till Mora.

1500 lag (3000 personer) var anmälda, men det vara ”bara” 980 lag (1960 personer) som kom till start och 700 lag tog sig i mål.

Först i mål var Christrofer Eriksson och Oskar Brandt, Försvarsmakten, på tiden 4.28.16. Både Christofer och Oskar är skidskyttar, Christoffer har tidigare tillhört landslaget och tävlat i världscupen och Oskar tillhör Pichlers framtidslandslag.

På andra plats kom Staffan Larsson och Toni Kinnunen, Team Aktiv sport, (Staffan Larsson vann Vasaloppet 1999) . Deras tid var 4.31.14. På tredje plats; MarkusLeijon och Martin Johansson (Markus&Martin), deras tid blev 4.35.07.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Vasaloppet 2018

Mer i ämnet