Borlänge kommuns Patric Hammar tar emot namnlistan från Göran Forsling, ordförande i Jussi Björlingsällskapet. Hör den senare berätta om vad han vill uppnå med protesten i klippet. Foto: Anders Hansson/SVT

700 namn på protestlista mot museinedläggning

Uppdaterad
Publicerad

En protestlista för att bevara Jussi Björling-museet lämnades på onsdagen över till Borlänge kommun. Runt 700 namn fanns på listan, bland annat kända operasångare.

– Det finns sångare som Placido Domingo och Nina Stemme, säger Göran Forsling, ordförande i Jussi Björlingsällskapet.

Namnlistan ska även innehålla författare och skivproducenter som skrivit på för att protestera mot nedläggningsplanerna.

Vikande besöksantal

Det är kultur- och fritidsnämnden i Borlänge som tidigare tagit beslut om att lägga ner museet vid årsskiftet. Museet är det enda i sitt slag i Sverige och invigdes 1994.

Orsaken till nedläggningen ska vara vikande besöksantal.

– Sedan en lång tid tillbaka är det väldigt få människor som besöker museet. Sen är det även en ekonomisk fråga, museet kostar ungefär en miljon kronor per år att driva, sa kultur- och fritidschefen Patric Hammar till Kulturnyheterna tidigare i en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.